Sådan kommer du godt tilbage til kontoret

man riding a bike on his way to work

published

Read time

5 minutes

Flere og flere vender så småt tilbage til kontoret, og en mere almindelig arbejdshverdag, efter lange perioder med hjemmearbejde. Det kan være en stor omvæltning, ligesom det var, da du blev sendt hjem. Men til forskel fra, da du blev sendt hjem, kan du denne gang forberede og planlægge. 

Det kan godt være lidt overvældende at skulle tilbage. Nu havde vi jo lige vænnet os til at arbejde hjemme. Måske havde du endda fået indrettet et hjemmearbejdskontor, så du sad ergonomisk godt? Og så bliver posen rystet - og du skal tilbage på det gamle kontor.

Læs også: Tilbage på arbejdet: Forventninger vs. virkelighed 


Tilbage til kontoret og en new normal 

Hvis du er nervøs for at møde ind på arbejde igen efter lang tids hjemmearbejde, så er du højest sandsynlig ikke alene. Undersøgelser viser nemlig, at vi i store træk trives med at arbejde hjemme. Bl.a. har Djøf lavet en undersøgelse blandt deres medlemmer, hvor et flertal oplyser, at de gerne vil have flere hjemmearbejdsdage, når de vender tilbage til kontoret.  

Det betyder, at fremtidens arbejde ikke behøver være enten/eller at møde til kontoret igen - det kan blive både/og. Og derfor er det altafgørende, at du får talt med din leder om, hvordan din hverdag skal strikkes sammen for, at du kommer godt tilbage på arbejde.


Få gode vaner fra start, når du kommer tilbage til kontoret 

For at komme godt tilbage til kontoret er det vigtigt, at du får lavet en plan sammen med din leder. Det gør det nemmere ikke at falde tilbage i gamle, dårlige vaner, samtidig med at du får forventningsafstemt dit arbejde.   

Mange af os har det med at arbejde alt for meget, når vi kommer ind på kontoret igen, i et forsøg på at nå alle de bunker, der ligger. I stedet for at lave den fejl, skal du tale med din leder, og evt. dine kolleger om, hvordan I prioriterer det, så du undgår at drukne i arbejde.  

Gode råd til ergonomi på jobbet og på hjemmekontoret

Når du har en prioritering af bunkerne klar, er det nemmere at sætte en ramme om din arbejdsdag, så du ikke starter ud med at arbejde over og udkøre dig selv. På den måde kan du også holde fri, når du har fri, og ikke have dårlig samvittighed det, du ikke nåede. 

Er du klar til den hybride arbejdsplads?

De gode vaner kan også findes i det, vi har lært af at være hjemsendt. Måske har det fungeret bedre med online møder i nogle henseender, fordi de så kunne holdes kortere. Måske er der nogle møder, der har vist sig at være overflødige. Og måske har du lært nogle helt nye ting om, hvordan du selv arbejder bedst.  

Alt det skal du tage med dig i at skabe nogle nye, gode arbejdsvaner. 


God ergonomi er også en god vane 

Vi blev alle meget hurtigt kastet ud i hjemmearbejde. De fleste har siddet på dårlige hjemmearbejdspladser i køkkenet, stuen eller børneværelset, der ikke er indrettet ergonomisk til arbejde.

Læs også: Forebyg smerter i håndled ved kontorarbejde

Samtidig har det nok også været sværere at huske, at ergonomi ikke kun handler om at have den rigtig kontorstol i den rette højde. Det handler også om, hvad du ellers laver med din krop.   

Det er derfor en kærkommen lejlighed til at få gang i de gode vaner om variation og pauser, når du kommer tilbage til kontoret. Hvor du husker at skifte arbejdsstilling mange gange i løbet af dagen, og holde pauser. Dem kan du kan bruge på at få bevæget dig lidt, og tale med dine kolleger, som også har brug for at huske de gode, ergonomiske vaner. 

Læs også: Ergonomi på kontoret: Sådan sætter du det på dagsordenen

Ved at få indarbejdet gode vaner, når du vender tilbage på arbejde, kan du også nemmere få dem til at fungere derhjemme. 

Vær en god kollega 

Derhjemme har du kun skulle forholde dig til dig selv som kollega. Men nu skal du igen forholde dig til alle dine kolleger i den virkelige verden, og ikke kun virtuelt. Det kan være hårdt, både for dig og alle dine kolleger.  

Det er helt normalt, og I kan komme godt igennem denne transformation ved at være ekstra gode kolleger - både overfor hinanden og jer selv. 

Vær tolerant og fleksibel og hjælp hinanden til at komme godt i gang med arbejdet. Accepter at humøret og energien svinger, og at det gør, at arbejdsindsatsen måske ikke var som før I blev sendt hjem. 

Holder du fast i de elementer, skal din tilbagesendelse nok gå godt.