Forebyg smerter i håndled ved kontorarbejde

Keep your wrists pain-free during office hours

published

Efter lange perioder med hjemmearbejde skal vi nu tilbage til kontoret. Det betyder også, at de halve ergonomiske løsninger, der har domineret vores liv i lang tid, kan skiftes ud med permanente, gode løsninger. Så vi kan forebygge smerter i håndled, nakke og skuldre i vores kontorarbejde.


Nu hvor vi er i gang med at vende tilbage til hvad, der skal være normalen efter lange og uvisse tider med hjemmearbejde, er det også tiden, hvor vi kan få lavet de gode løsninger, der forebygger smerter ved kontorarbejde.

Læs også: Kom af med smerter med en vertikal mus

Måske skal du tilbage til kontoret på fuld tid. Måske skal du arbejde halvt hjemme - eller måske i et helt tredje set up. Fælles for hvilken løsning, du har fundet med din arbejdsplads er, at der nu kan gøres noget ved ergonomien. For med de uvisse tidshorisonter, som har hersket længe, har rigtigt mange arbejdet der, hvor det lige kunne lade sig gøre. Ved spisebordet uden eksternt tastatur og mus, fordi “det er bare lige midlertidigt”.

Smerter og kontorarbejde

De fleste af os har efterhånden godt styr på, hvordan vi sidder bedst ergonomisk med stol og bord. Men god ergonomi er mere end det. Så når du nu skal indrette dit arbejdsliv på ny, er det en kærkommen lejlighed, at få styr på alt dit kontorudstyr, så du kan forebygge smerter.

Du har nok lagt mærke til, at du nemmere får smerter i håndled og arm, når du har ligget i sofaen med din bærbare. Udover at vi har tendens til dårligere arbejdsstillinger derhjemme, fordi vores hjem sjældent er indrettet optimalt til kontorarbejde, så handler det også om, at vi ikke har det rigtige udstyr.

Alt for ofte griber vi bare den bærbare med hjem, og bruger derfor tastatur og pegefelt på den. Lige så nemt det er, lige så mange smerter kan det give, når vi arbejder på en bærbar computer.

Derfor skal du som minimum bruge en ekstern, ergonomisk mus, når du arbejder på din bærbare. Men allerhelst skal du bruge både ekstern mus og tastatur, samt bruge en holder, så skærmen kommer op i den rette højde.

prøv en ergonomisk mus gratis


Smerter i håndled

Når vi arbejder ved en computer dagen lang bliver vores arbejde ofte alt for stillesiddende, og det slider på os. Især får vi smerter i nakke, skuldre og håndled. Derfor er det vigtigt at fokus på en ergonomisk arbejdsstation ikke kun handler om bord og stol, men også mus og tastatur.

>God tastatur- og muse-ergonomi handler om, at du kan have en så neutral håndposition, når du arbejder, så du ikke overbelaster, og dermed ikke får smerter i dit håndled.

Læs også: Undgå skader og spar penge: Effekten af en ergonomisk korrekt arbejdsstation.

For at forebygge smerter i håndled, eller afhjælpe dem, skal du også bruge både mus og tastatur korrekt. Dit tastatur skal have en hældning, som gør at dine hænder ikke vipper opad for at taste, og musen skal helst være centreret foran kroppen.

gratis guide - ergonomisk tjekliste

Når du bruger en centreret mus, fremfor en traditionel mus, kan du forebygge overstrækninger og belastninger. Også fordi en centreret mus kan bruges med begge hænder.

Er du nysgerrig på at lære mere om det gode (og dårlige) arbejdsmiljø?