Undgå skader og spar penge: Effekten af en ergonomisk korrekt arbejdsstation

corporate guy having neck pain at work

published

Det er ikke så farligt (eller dyrt) at åbne for ergonomi-posen på kontoret, som mange tror – faktisk kan du på sigt spare penge på det.

Hvad er det første du gør, når du møder på arbejde? Hænger du jakken op? Laver du en kop kaffe? Tænder du computeren? 

Vores gæt er, at du tænder computeren. Og selv hvis det ikke er det allerførste du gør, så er det højest sandsynlig en lille to-do, du klarer inden for de første minutter på kontoret. Arbejde ved computeren er nemlig en stor del af manges arbejdsdag, og også noget som ofte optager en stor andel af arbejdsdagens timer.

Den tendens gør desværre rigtig ofte ondt – både i kroppen og i økonomien. 

Mange kontoransatte døjer nemlig med gener eller ligefrem smerter, som kan ledes direkte tilbage til arbejdet foran computeren. 

Faktisk viser en undersøgelse foretaget af HK Stat i 2019, at to ud af tre af deres kontoransatte medlemmer oplever fysiske smerter som ondt i nakke og håndled på jobbet og at det især er det stillesiddende arbejde ved computeren og forholdene ved skærmen, tastaturet og musen, som slider på deres kroppe. 

download gratis checkliste til ergonomi på kontoret

Den slags slid kan give sygemeldinger, og de er ikke sjove for hverken den syge, som har smerterne, eller for arbejdsgiveren, som – i hvert fald i en periode – sidder med regningen. 

Læs også: Derfor er en ergonomisk mus investeringen værd

Heldigvis er det ifølge BFA, BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration, enkelt og billigt at gøre noget ved problemet. Det kræver et par tilpasninger i måden du arbejder og indkøb af det rette udstyr. 

Sidstnævnte er heldigvis ikke en stor udgift, hvis man sammenligner med en sygemelding, som i gennemsnit koster en virksomhed ca. 10.000 kroner om ugen.

Læs også: Jyske bank: Medarbejderne er vores vigtigste ressource 


Kom af med smerter inden de opstår

Inden du kaster dig over indkøb af den helt store udstyrspakke, bør du få de grundlæggende betingelser for god ergonomi på plads. 

Vidste du:
38% af alle sygemeldte er stillesiddende kontorarbejdere.
Bedrifternes kostnader ved sykefravær, Sintef Rapport 2011

Her er muligheden for afbrydelser og bevægelser i arbejdet det første, du skal sørge for. En god idé er at gøre det til en regel, at ingen møder ind, sætter sig på sin plads og så ellers arbejder intensivt dér i otte timer– også selvom det umiddelbart ser vældigt engageret ud. 

Den tilgang til computerarbejdet dur simpelthen ikke. På sigt vil det stillesiddende, gentagende arbejde give gener eller smerter– og med smerterne falder både engagement, effektivitet og arbejdsglæde.  

Læs, hvordan smerter forhindrede David i at udføre sit arbejde: "Problemerne forsvandt fra dag ét"

Variation er kodeordet, og modsat normalen hvad angår den slags, så skal det her kodeord være kendt vidt og bredt. 

Sådan skal din arbejdsstation være udstyret 

Når de grundlæggende betingelser er på plads, er det tid til at se nærmere på, hvad din arbejdsstation mangler for at kunne gå som et godt ergonomisk setup. 

fem gode råd til en ergonomisk arbejdsplads
Den ergonomiske stol, hæve-sænkebordet og skærmen er der styr på på de fleste danske  arbejdspladser. Men når det kommer til tastatur og mus, halter mange stadig efter. 

Det er ærgerligt, når vi ved, at de ergonomiske løsninger belaster din krop mindst og dermed også udgør den mindste risiko for, at du får skader forårsaget af overbelastning. 

Få et komplet overblik over ergonomi, fra definition til lidelse og forebyggelse, lige her

En igangværende undersøgelse (2021), som sammenligner muskelaktivitet ved brug af forskellige typer mus, foretaget af patolog Eduardo Alcaraz Marteos viser bl. a., at en centreret mus med rullestang - sammenlignet med ni andre typer mus - er den type mus, som kræver mindst muskelaktivitet at anvende. 

Samtidig viste et Harvard-studie i 2015, at en RollerMouse var den mus, som tillod arbejde med den mest neutrale håndstillinger og med mindst fingerspredning og -stræk, samtidig med at den også krævede markant lavere aktivitet i underarmsforlængermusklen. 

Overordnet set handler god tastatur- og museergonomi om, at have et tastatur tillader en neutral håndposition, når du taster (det kan ske, hvis tastaturet har negativ hældning, så dine hænder ikke skal vippe opad for at taste) og om at få musen ind foran kroppen, så begge hænder kan bruges og arme og skuldre ikke gentagne gange skal ud i unaturlige positioner. 

Det er altså en god idé at skifte din gamle mus ud med en ergonomisk model, både hvis du allerede har smerter eller hvis du gerne vil forebygge smerter. Med den investering kan du forebygger og potentielt helt undgå frustrerende og dyre muserelaterede sygemeldinger. 

Se om vores produkter er noget for dig - prøv gratis og uden binding i 14 dage.