Er du klar til den hybride arbejdsplads?

The guy is ready for the hybrid workplace

published

Der er ikke længere tale om enten eller, når det kommer til arbejde fra kontoret versus hjemmearbejdet. Og for mange er der  en række bekymringer forbundet med fremtidens hybride arbejdspladser.

Fremtiden kalder på en hybrid arbejdsplads, hvor den ene del af arbejdet klares online fra en placering udenfor kontoret, og den anden del fra kontoret. Det giver mulighed for at skabe rammerne for at indrette arbejdsdagen, så den passer lige til en selv.

En ny undersøgelse foretaget af HR Norge, som er en norsk selvstændig medlemsorganisation for HR, ledelse og arbejdsliv, viser, at 86% er positivt indstillede overfor en kombination af hjemmearbejde og arbejde fra kontoret.

Samtidig indikerer tallet også, at vi ikke er de eneste, der sidder med en lang række overvejelser omkring, hvordan arbejdsdagen på den hybride arbejdsplads bliver bedst mulig.

Læs også: Alt du skal vide om arbejdsmiljø

Social på afstand

Et særligt omdrejningspunkt er det sociale aspekt af kontorarbejdet med fælles frokost og hyggesnak ved kaffemaskinen. Det er naturligt også en af bekymringerne, som opstår, når vi taler om fremtidens arbejdsplads.

Undersøgelsen fra HR Norway viser, at mange er bekymrede for social isolation, udfordringer i forbindelse med opbygningen af en god virksomhedskultur og udfordringer med samarbejde på tværs af placeringer.

Online tjek ind-møder og samarbejde ved brug at tekniske online løsninger såsom interaktive whiteboards, er nogle af de ting, der kan være med til at skabe en følelse af kontorfælleskab.

Sådan kommer du godt tilbage til kontoret

Steen Erik Navrbjerg fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet fremhæver i en artikel i Berlingske i den forbindelse, at den fleksible arbejdsplads kræver nogle løsninger, som gør det lettere at samarbejde online, så vi undgår irritationsmomenter i form af dårlig lyd, haltende internetforbindelser og skærmdeling, der driller.

Vi gider nemlig ikke bruge tiden på at løse tekniske problemer, vi vil hellere kunne fordybe os i opgaverne.


At være effektiv på den hybride arbejdsplads

Hvad når du i løbet af en arbejdsdag? Måske: at svare på mails, krydse et par ting af på to do listen og at vaske tøj?

Overspringshandlinger såsom støvsugning og vasketøj er noget af det, der ligger lige foran næsen, når spisebordet danner rammen for dagens arbejde.

Det sidste stykke tid med mange lange perioder med hjemmearbejde har dog vist, at det faktisk ikke er produktiviteten, vi skal være bekymrede for. Kantar Gallup har for PFA undersøgt netop produktiviteten hos medarbejdere i danske virksomheder. Den har vist, at produktiviteten ikke er blevet mindre, faktisk tværtimod.

Der er på hjemmekontoret færre forstyrrelser fra for eksempel kollegaer, som lige skal høre om et eller andet. Der er derfor mere tid til fordybelse og dermed også at arbejde mere effektivt.

Steen Erik Navrbjerg siger i den forbindelse i artiklen i Berlingske, at jo bedre medarbejdere og ledere kender hinanden i forvejen, jo lettere er det også at få succes med fjernarbejdet. Når din chef kender dig og din måde at arbejde på, ved han eller hun også, at du nok skal løse opgaverne uden, at der nødvendigvis skal følges op hele tiden. 

Måske har I tjek ind-møder, hvor der følges op på gårsdagens eller ugens opgaver og derfra kan sætte nye mål.

Den klassiske arbejdsdag med kontrol af opgaver og 8-16 på kontorpinden bliver på fremtidens hybride arbejdspladser skiftet ud med tillid til egne og kollegaers evner.

download guide til hjemmekontor

Sådan arbejder du godt fra den hybride arbejdsplads

Når vi hver dag arbejder fra forskellige steder, kan vi hurtigt komme til at savne kaffemaskinen og hæve/sænkebordet fra kontoret. Derudover kan det måske være svært at finde ro i de skiftende omgivelser samt at sikre en god arbejdsstilling ved de mange forskellige borde, der udgør skrivebordet på den fleksible kontorplads.

Det kan være, det er blevet en vane bare at åbne den bærbare ved spisebordet eller at sætte sig med computeren i skødet i de gode stole på kaffebaren. Måske virker det lidt besværligt hver dag at slæbe ekstra udstyr med rundt for at kunne sidde rigtigt, så du undgår de ømme skuldre og den stive nakke.

Det behøver dog ikke at være så besværligt, som det lyder. Jarle Marheim, som er specialist i ergonomi, råder dig til altid at sætte dig godt til rette, når du arbejder. Han siger, at du opnår den bedste balance mellem det fleksible og den gode arbejdsstilling, når du gør det til en vane altid at sidde ergonomisk korrekt.

Du kan få meget udstyr til at gøre din fleksible plads mere ergonomisk, men faktisk behøver du ikke ud at lave de helt vilde investeringer for at sikre en god arbejdsstation. Med en basis udstyrspakke, som består af et fleksibelt set up, kan du let gøre din plads, uanset om det er på kontoret, ved spisebordet eller på caféen ergonomisk god.

Læs også: Er udstyret i orden? Set up til din fleksible arbejdsstation

Måske har du allerede en masse fjernarbejde bag dig og måske du allerede ved, hvordan du får det bedste ud af arbejdsdagen fra hjemmekontoret. Måske synes du, at udfordringerne ved den hybride arbejdsplads virker uoverskuelige.

Uanset hvilke overvejelser du gør dig om fremtidens hybride arbejdsplads, er fordelen den samme; at den fleksible arbejdsplads kan tilpasses, så den kan rumme lige netop den bedste arbejdsdag for dig.