Vertikale mus: Et anderledes greb – samme kropsholdning

left handed vertical computer mouse

published

Nu til dags kender vi alle til vertikale mus, ikke? Designet har eksisteret siden begyndelsen af ​​90'erne, og de vertikale mus’ popularitet er siden da steget til et punkt, hvor enhver onlineforhandler nu er oversvømmet med vertikale mus i forskellige stilarter, farver og former. Konceptet er enkelt. Man designer en traditionel mus på en måde, hvor hånden placeres i en stilling, der svarer til et håndtryk, fremfor fladt på skrivebordet. Og *boom*, så er er alle dine lidelser pludselig udbedret. Men er det virkelig så enkelt? Lad os undersøge, hvordan vertikale mus fungerer, og om det virkelig er den bedste langsigtede løsning mod muserelaterede belastningsskader.

Den vertikale position som udgangspunkt

Alle vertikale mus bygger på samme grundlæggende princip, når det kommer til at udbedre smerter i håndled og underarm. Din hånd vendes til en mere lodret position for at undgå overpronation af håndleddet og samtidig overføre belastningen til en anden muskelgruppe i underarmen. Selvom enhver vertikal mus på markedet muligvis har en egen forklaring på, hvorfor netop dennes vinkel er bedre for kropsholdningen end konkurrenternes, er og forbliver faktum bare, at vinklen er statisk. Og det er et problem.

Det siger fysioterapeut Stuart Nottingham om Unimouse

Definitionen af ​​"statisk" er: mangel på bevægelse, udvikling eller variation. Vertikale mus har et "statisk greb", hvilket per definition gør, at de ikke er i stand til at skabe variation eller en dynamisk kropsholdning. Som du måske kan regne ud, er det ikke en god ting. De fleste muserelaterede belastningsskader er relateret til den kropsholdning, som en standard computermus placerer dig i. Du kan lindre de umiddelbare problemer, der er forårsaget af traditionelle mus, ved at skifte til en vertikal mus. Det er godt, men det er oplagt at spørge, om ikke det at gå fra én statisk kropsholdning til en anden bare nulstiller timeren for, hvornår man udvikler en ny belastningsskade? 

Kan en vertikal mus hurtigt afhjælpe din belastningsskade?

Én ting, der ikke ændrer sig i vores hverdag, er, at vi er afhængige af vores computer og de dertilhørende redskaber for at kunne udføre vores opgaver. Vi får ikke mindre at lave. I forlængelse af den tanke kan man så spørge, om en statisk, vertikal holdning er svaret på alle muserelaterede belastningsskader? Svaret på dette spørgsmål, kan jeg godt fortælle dig, er et rungende "NEJ". En vertikal mus kan løse det umiddelbare problem, men når man overfører arbejdsbyrden til andre muskler, risikerer man, at der opstår andre muserelaterede belastningsskader. Underarmene kan hurtig komme på overarbejdede, da de er kraften bag alle musebevægelser. Og tommelfingrene er også i fare! Det vertikale musedesign skaber et iboende et klemningspunkt mellem tommelfingeren og pegefingeren, som er særligt mærkbart, når du venstreklikker. Det kan overbelaste CMC-leddet og forårsage træthed og smerter i tommelfingeren.

Statisk vs. varieret kropsholdning

Så hvordan afhjælper du et problem, uden at der opstår et andet? Svaret er enkelt: en varieret kropsholdning. Forestil dig et hæve/sænkebord til din hånd! Contour Designs Unimouse er ikke bare designet til at hjælpe dig med at finde din foretrukne kropsholdning, men tilskynder også brugere til at variere deres kropsholdning i løbet af dagen. Konceptet giver brugere mulighed for hurtigt og enkelt at ændre vinklen og musens tommelfingerstøtte, hvilket tillader hånden at slappe af og varierer belastningen fra at styre musen mellem forskellige muskelgrupper. Så hvad vil du helst: sidde med samme kropsholdning dag ud og dag ind, eller foretrækker du en mus, der giver dig mulighed for at variere mellem hundredevis af positioner og sikrer, at du ikke vil føle træthed eller smerter nogensinde igen? Det er dit valg.

Vil du prøve en Unimouse, inden du køber?