Det optimale hjemmekontor - arbejdsglæde og ergonomi i fokus

The ideal home office consists of workplace satisfaction, ergonomics, equipment and efficiency

published

Når dit hjemmekontor skal indrettes, er det afgørende, at du fokuserer på at få skabt en arbejdsoase, som tilgodeser både dine arbejdsbehov og din krops behov.  

Du har fået skabt et rum, som virkelig passer til din stil. Farverne er i vinkel, vægdekorationerne matcher din stil, tæpperne spiller og følelsen af rummet er rigtig. Desværre er følelsen i kroppen efter en dags arbejde ikke fantastisk. Faktisk er du stiv i nakken, træt i ryggen og øm i skulderen.

Læs også: Den ultimative guide til dit hjemmekontor

Indretning af hjemmekontor: Tre overordnede principper

Når du skal indrette dit hjemmekontor, er det en god ide at tage udgangspunkt tre velunderbyggede tommelfingerregler.

Følger du dem, øger du sandsynligheden for at holde din krop sund og smertefri på trods af et arbejdsliv, som hovedsageligt foregår bag ved et skrivebord og foran en computer.

Har du styr på forsikringer, hvilke krav du kan stille din arbejdsgiver og hvordan du sikre ergonomien på hjemmekontoret? Læs vores store guide til hjemmekontor og få styr på det hele

Tommelfingerreglerne for indretning af dit hjemmekontor er:  

1. Hav plads til at bevæge dig: Du skal indrette dit hjemmekontor, så du har plads til at bevæge dig. Skiftende arbejdsstillinger er nøglen til et fysisk sundt arbejdsliv på dit hjemmekontor.

2. Hav nemt ved at rejse dig op: Det er altafgørende, at du indretter dit hjemmekontor, så det er nemt at rejse sig op og strække kroppen. Et hæve-sænke-bord er ideelt, men din position skal under alle omstændigheder være nem og bekvem at rejse sig op fra. Den dybe lænestol indbyder sjældent til at klare den næste arbejdsopgave stående.

3. Hav møbler og udstyr, som passer til dig: Dit hjemmekontor skal være tilpasset dig. Det indebærer for eksempel, at din stol, dit bord og dit udstyr (tastaturmus, skærm osv.) skal have de rigtige dimensioner og detaljer i forhold til dine behov.

Når de overordnede principper har sat rammen for dit hjemmekontor, kan du begynde at overveje, hvad der ellers skal præge dit rum – hvordan får du skabt en arbejdsoase, som lægger op til effektivitet, er god ved din krop og samtidig er et rum, som falder godt i din stil.


Vi har samlet 8 råd, som tilsammen sikrer dig, at du får skabt netop den arbejdsoase:

1. Lad kontor være kontor og stue være stue. Ved at adskille kontoret fra hjemmets andre rum bliver det nemmere at holde fri, når du har fri, og arbejde uden forstyrrelser fra den fyldte opvaskemaskine, tøjkurven, som har kastet op ud over gulvet eller støvet, som danser på hylderne, når du er på arbejde. Men jeg har ikke et ledigt rum, jeg kan bruge som kontor, sidder du måske og tænker nu. Pyt. Du behøver ikke et helt rum – tag reposen, kælderen, annekset, ledige kvadratmetre under trappen eller måske endda et isoleret skur i brug (hvis der er vindue).

2. Vælg farver du kan lide, men som ikke bliver (for) forstyrrende. Føler du dig særligt inspireret, når du er omgivet af grønt, så gå med en grøn farve til væggene, men overvej lige en ekstra gang om det skal være den turkise, eller om den blive lidt for krads efter 4-5 timers arbejde.

3. Indret efter lyskilder. Lys er måske ikke det du tænker mest over – så længe det er der, er det vel fint? Men nej, sådan er det faktisk ikke. Forkert eller mangelfuld belysning kan resultere i overanstrengte øjne. Gå efter en indretning, hvor lyset bliver en kombination af dagslys (som kommer ind fra siden) og lys fra en god bordlampe (hvor lyset kommer fra den anden side).

4. Gør plads til tanker og ideer. Hæng en opslagstavle, et whiteboard eller en glastavle op på væggen, så du har et sted, hvor du kan gemme dine kreative (eller ikke særligt kreative, men stadig vigtige) ideer.

5. Bind rummet sammen. Et hjemmekontor kan hurtigt blive en rodet affære, hvor ikke-kontorting kommer til at fylde. Det er svært at undgå, at kassen med arvegods fra oldemor eller børnenes kasserede legetøj rykker ind, når der mangler plads i de andre rum. Lægger du et løst tæppe på gulvet, som matcher de overordnede elementer, kan du skabe helhed på trods af de mange forskellige elementer i rummet.

6. Gem rodet væk. Vælger du lukkede opbevaringsløsninger, som måske endda er mobile, så de kan flyttes væk eller rundt, hvis du også skal bruge rummet til fx gæsteværelse, kan du gemme rodet væk, og slippe for de forstyrrelser.

7. Vælg de gode møbler. Kortene på bordet. Går du rigtig meget op i design, så er det nok ikke i afdelingen for kontormøbel, at du føler dig allermest lykkeligt. Kontormøbler ligner sjældent noget, som er kommet fra Arne Jacobsen, Charles og Ray Eames eller Marcel Breuers hånd. Men hvis ikke du skal ende med ondt i ryggen og hold i nakken, så er det altså i kontormøbel-afdelingen, du skal lede efter både dit bord og din stol til hjemmekontoret.

8. Gå med godt ergonomisk udstyr. For langt de flestes vedkommende vil tastaturmus og skærm være de vigtigste udstyrsenheder på hjemmekontoret. Gældende for alle tre er, at de skal understøtte korrekt arbejdsstilling og passe til din individuelle behov.

I vores ergonomiske tjekliste til din arbejdsstation, har vi listet alle detaljer omkring, hvilke krav din mus, din skærm og dit tastatur skal leve op til. 

ergo checkliste