RSI: Karpaltunnelsyndrom & håndledssmerter

wrist pain

published

Håndledssmerter. For nogle opstår det efter at have sovet i en akavet stilling eller efter et ekstra vildt spil frisbee. For andre kan det imidlertid være noget meget mere bekymrende.

For dem af os, der arbejder ved en computer 8-10 timer om dagen og konstant bruger musen og på den måde tvinger vores håndled ud i akavede stillinger, kan håndledssmerter være et tegn på karpaltunnelsyndrom.

Hvad er karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom er en gentagen belastningsskade  med afklemning af en nerve ved håndleddet. Tilstanden forårsager følelsesløshed, prikken eller svaghed i din hånd.

Dem af os, der arbejder ved en computer hele dagen, er særligt udsat, og særligt hvis man bruger en traditionel hverdagsmus.

Se på din hånd og din mus nu: Holder du din håndflade i direkte forlængelse af dit håndled, som ligger på skrivebordet? Svaret er sandsynligvis ja. Og det betyder, at du sætter dig selv i fare for at udvikle karpaltunnelsyndrom.

Men bare rolig, det tager tid at udvikle, og hvis du reagerer på de første symptomer, kan du nå at forebygge skaden, før du behøver at gå i alarmberedskab.

Læs mere om karpaltunnelsyndrom i vores store guide her.

Hvad er symptomerne på karpaltunnelsyndrom?

Der er forskellige tidlige symptomer, der advarer kontoransatte om, at det kan være tid til at foretage en ændring i indretningen af deres arbejdsstation:

  • Brænden, prikken, kløe eller følelsesløshed i håndfladen og tommelfinger eller pege- og langefinger.
  • Svaghed i hånden og/eller problemer med at holde ting.
  • Hvis du oplever jag gennem hænderne og ind i fingrene.
  • En prikkende fornemmelse, der bevæger sig op i armen.

Jeg tror hurtigt, vi kan blive enige om, at INGEN af disse symptomer lyder særlig behagelige. Så lad os se på, hvad der forårsager karpaltunnelsyndrom, og hvordan du kan undgå det.

Alt du har brug for at vide om arbejsdmiljø

Hvad forårsager karpaltunnelsyndrom?

Der er flere forskellige faktorer, der kan medvirke til, at du udvikler karpaltunnelsyndrom. Og forsøger du at undgå dem, kan du også undgå at ende med karpaltunnelsyndrom.

  • Undgå at belaste den nederste del ​​dit håndled, f.eks. ved at lade håndleddet ligge fladt på skrivebordet.
  • Undgå gentagne bevægelser uden kropsholdningsvariation, f.eks. ved at undlade bruge en traditionel mus otte timer om dagen fem dage om ugen.
  • Undgå ubehagelige arbejdsstillinger, vrid i håndleddet og at række for meget ud efter musen. Hvis du ikke allerede har gættet det – det er bevægelser, der er kendetegner arbejdet med en traditionel mus.

Den gode nyhed er, at alle disse risici let kan undgås ved at sørge for at tage pauser, strække ud et par gange om dagen og sørge for en ergonomisk korrekt arbejdsstation.

Ergonomisk korrekt arbejdsstation: Download vores ergonomiske tjekliste

Contour-forskellen

Ergonomiske mus fra Contour Design er udviklet med det for øje at forebygge udvikling af karpaltunnelsyndrom og hjælpe personer med syndromet tilbage til arbejde uden smerter.

RollerMouse
Alle vores RollerMouse-modeller er designet til at give brugeren en "neutral" kropsholdning og masser af variation i kropsholdningen, f.eks. fordi musen kan betjenes med begge hænder og forskellige fingre. En RollerMouse opfordrer brugeren til at styre markøren med hele armen, og dermed undgår brugeren at dreje håndleddet, mens det hviler på skrivebordet, hvilket er den primære årsag til karpaltunnelsyndrom.

Unimouse
Personalisering er Unimouses superkraft. Brugere kan indstille musens vinkel til hvor som helst mellem 35° og 70°, og selv med den laveste hældning forhindrer det dig i at hvile dit håndled fladt på skrivebordet og give karpaltunnelsyndrom en mulighed for at slå ind. Desuden tilskynder musens hældning brugerne til at bruge hele armen til at styre musen, hvilket fjerner de tvist og vrid, der bidrager til karpaltunnelsyndrom. Tilføj en justerbar tommelfingerstøtte, designet til at passe perfekt til din hånd, der betydeligt reducerer den kraft du skal bruge til at holde musen – og så snakker vi virkelig.

Læs mere om vores produkter - og hvordan de kan hjælpe dig med at forebygge eller mindske smerter og ubehag forårsaget af arbejde med en computermus.