exercises for office workers

Mouse arm and repetitive strain injuries

Hvad er musearm egentlig?

Rigtig mange danskere døjer med musearm – eller vil komme til det. Undersøgelser viser, at op mod 35% af alle som over længere tid arbejder foran en computer før eller siden vil opleve en eller flere elementer af musearm.

På denne side hjælper vi dig, som har fået en musearmsskade eller gerne vil undgå at få det. Vi giver dig både viden om lidelsen, mulige løsninger og råd til forebyggelse.

Har du smerter i skulder, underarm, hånd eller håndled, når du arbejder ved en computer? Så lider du muligvis af musearm. Fællesnævneren for musearm – et begreb som dækker over mange forskellige gener – er nemlig, at smerterne optræder ved arbejde ved computertastatur eller -mus og at de typisk mærkes i netop enten skulder, arm, håndled eller hånd.

Musearm er det folkeligt anvendte udtryk – nok fordi det er noget nemmere at bruge end fx karpaltunnelsyndrom eller De Quervains syndrom, som er to af de mange lidelser som musearm bruges om.

Både karpaltunnelsyndrom og De Quervains syndrom er lidelser, som ofte skyldes overbelastningsskader – og netop overbelastning vil langt oftest være den udløsende faktor, når det kommer til musearm.

Der er ofte tale om inflammation, altså en slags betændelse, i en muskel eller en sene, hvor vævet er irriteret og derfor hæver og er ømt. Men musearm kan også skyldes, at en nerve bliver klemt af eller en heftig omgang myoser – lokale muskelsmerter, hvor der ikke er en egentlig skade, men hvor musklen har trukket sig sammen og i et større eller mindre område er blevet hård.

Kilde: Sundhed.dk

Finding the right desk

Symptomer på musearm
– Smerter i skulder, underarme, håndled og/eller hånd
– Smerter som forværres ved længerevarende arbejdsopgaver ved computeren
– Smerter som forværres ved gentagelser eller statisk arbejde
– Træthed i hånd og arm
– Stivhed i skulderled, albueled eller håndled
– Nedsat grebsfunktion
– Sovende fornemmelser
– Ømhed ved berøring af musklerne i underarm og hånd
– Ondt i nakken, skulder, albue eller håndled

Kilde: Sundhed.dk & Museskade.dk

white blank photo

Hvordan får man musearm?

For de flestes vedkommende vil musearm være en tilstand, der opstår i forbindelse med arbejde ved en computer.

– Computerrelaterede årsager til musearm:
– Langvarigt arbejde ved computer med mus
– Gentagelser i arbejdet ved computer
– Præcisionsarbejde med mus 
– Albuerne hviler ikke på bordet, når du arbejder ved computer
– For lille/forkert mus
– Du bruger for mange kræfter, når du taster eller klikker

Grunden til at musearm ofte opstår, når man arbejder ved en computer er, at den stilling mange arbejde i ved computer ikke er naturlig, den er ofte langvarig (mere end 4 timer dagligt) og den består typisk af mange gentagelser, fx klik på musen. Det belaster både muskler og sener i uhensigtsmæssig grad og vil betyde skader på nerver og væv og deraf følgende smerter, hvis man ikke passer på og ændrer sine vaner.

Ikke altid computeren skyld

Der kan stå andre syndere end computerne bag musearmen. Er du lige begyndt til kajak eller tennis, så kan det være at årsagen til din musearm skal findes der – i de uvante gentagelser du laver med ketsjer eller pagaj.

– Andre årsager til musearm:
– Overbelastning ved sport (fx tennis eller kajak)
– Overbelastning ved løft (ofte gentagne, tunge løft)
– Amning (hvor du holder dit barn på en uhensigtmæssig måde)
– Overvægt
– Utilstrækkelig motion og træning

Kilde: Sundhed.dk & Museskade.dk

Find relief in strained hands and wrists

Er musearm en arbejdsskade?

Man skal ikke bladre ret langt tilbage i kalenderen, hvis man leder efter en tid, hvor musearm ikke var anerkendt som arbejdsskade (erhvervssygdom). Faktisk skal vi ikke længere tilbage end 2006 for at finde første gang Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) – som har til opgave at afgøre hvad der kan anses som arbejdsskader – anerkendte et tilfælde at musearm som en erhvervssygdom.

Desværre er kun tre yderligere tilfælde af musearm siden da (til og med 2017) blevet anerkendt som forårsaget af arbejde, så det er fortsat en svær sag at kæmpe.

Woman taking notes in her home office while talking on the phone

Arbejdsulykke eller Erhvervssygdom?

En arbejdsulykke er en fysisk eller psykisk skade, som opstår efter en hændelse eller en påvirkning, der er sket pludseligt eller inden for fem dage. Fx hvis en tømrer får en finger skåret af i en maskine.

En erhvervssygdom er en sygdom, der skyldes arbejdet eller arbejdsforholdene. Sygdommen kan komme af påvirkninger gennem kortere eller længere tid. Fx hvis en tilskadekommen får nedsat hørelse efter flere års arbejde i larmende omgivelser.

Kilde: AES.dk

Note books on a wooden desk

Hvordan forebygger man musearm?

I de tilfælde, hvor musearm skyldes arbejde ved computer – hvilket gælder langt de fleste tilfælde – forebygges det på samme, som det behandles; ved at få styr på ergonomien. Gå tilbage til forrige kapitel og sørg for at få styr på dit bord, din stol, din skærm, dit tastatur, din mus og dine vaner omkring variation i dit arbejde.

Øvelser

Træning er generelt en rigtig god idé, hvis man ønsker et liv med en krop uden smerter. Når du træner dine muskler, bliver din krop nemlig til at klare de opgaver, du stiller den – f.eks. at arbejde ergonomisk korrekt foran computeren, i stedet for fx at stå og hænge ind over bordet eller falde i fælden og sidde ned hele dagen.

Er du disponeret for musearm, fx hvis dit arbejde i høj grad foregår foran computeren, er der en række øvelser, som helt specifikt vil virke forebyggende på musearm.

White blank photo

Øvelse for skulder

1. Bind midten af træningselastikken fast i hoftehøjde eller lidt højere, fx på et dørhåndtag, og stil dig med ansigtet mod dørhåndtaget.
2. Tag fat om en ende af træningselastikken med hver hånd, og træk elastikken bagud uden at bøje i albueleddet.
3. Lad langsomt armene komme tilbage til udgangspunktet og gentag.

Se øvelse
Woman making exercises at work to help with her shoulder pain

Øvelse for skulder og ryg

1. Stil dig med let spredte ben, ret ryg og enden af træningselastikken i hver hånd
2. Tommelfingrene skal pege opad og albuerne være let bøjede
3. Stræk armene op over dit hoved
4. Træk hænderne fra hinanden og nedad, så elastikken strækkes

Se øvelse
Woman using an elastic band at work to relieve back pain

Øvelse for underarm

1. Sæt dig på en stol ved et bord
2. Læg elastikken strakt ud på bordet foran dig
3. Lad dine arme hvile på bordet med håndfladen på højre hånd opad og håndfladen på venstre hånd nedad. Elastikken skal ligge under dine hænder
4. Kryds armene med den højre arm øverst, så de krydset ca. ved håndleddet
5. Tag fat i elastikken med begge hænder (den skal evt. lægges i håndfladen af din højre hånd, da denne peger opad)
6. Med elastikken i hænderne roterer du din højre hånd væk fra den venstre, så elastikken strammes
7. Gentag øvelsen med modsatte arm

Se øvelse
woman sitting at her desk doing forearm exercises