Sådan sænker en centreret mus dit sygefravær

I am on sick leave

published

Det rette ergonomiske udstyr og en centreret mus kan reducere sygefravær - og samtidig øge medarbejdernes produktivitet. For når medarbejderne er fri for smerter, kan fokus være på arbejdet.

En smertefri arbejdsdag er en gevinst for både medarbejderne og virksomheden. To ud af tre kontoransatte oplever fysiske smerter som følge af deres arbejde, og for mange medfører smerter til øget sygefravær.

Læs også: Fordele ved en centreret mus

Computermusen er en ganske stor faktor i, hvor mange smerter du har i dit kontorarbejde - og vi er ofte ikke bevidste om, hvor meget vi bruger den, og dermed hvor meget vi belaster vores krop, hvis ikke vi bruger en ergonomisk korrekt mus. En centreret mus kan både reducere sygefravær og give os mere velvære.

Skån kroppen med en centreret mus

Når du skal indrette din arbejdsstation skal du have for øje, at du ikke belaster din krop. Med en centreret mus, der er placeret foran dit tastatur, minimerer du belastningen, fordi du hele tiden har hænderne foran kroppen. Ligesom du kan variere arbejdet ved at bruge begge hænder til musen.

Når du ikke skal række ud efter din mus, bliver dit arbejde mere effektivt, samtidig med at du ikke belaster nakke, skulder og underarm. På den måde skaber du et optimalt arbejdsrum omkring dine arbejdsredskaber (mus, tastatur og skærm), som på én og samme tid giver dig variation og afslappethed.

Er en centreret mus virkelig så magisk?

Det korte svar er ja. For ergonomi er ikke raketvidenskab. Men det kan gøre en verden til forskel for kroppen, og dermed mindske sygefraværet. Det handler bare om at finde de rigtige løsninger.

Statistik over sygefraværOg når vi taler ergonomi er løsningen individuel. Derfor kan en løsning være rigtig for dig, og en anden for din kollega.

Når det kommer til den magiske mus, eller den centrerede mus, som vi kalder den, så anbefaler vi altid, at man afprøver forskellige modeller inden man beslutter sig.

Hvad er musearm?

Musearm er belastningsskader forårsaget af ensidige, gentagne bevægelser. Det kaldes det også RSI, der står for Repetitive Strain Injury. Når man har musearm er det oftest albue, underarm, håndled, hænder, nakke og skuldre, der påvirkes.

Alt hvad du behøver at vide om sygefravær

Når man bruger en traditionel mus, får man overstrukket og vredet underarm og håndled i en unaturlig stilling, fordi arbejdet med musen foregår væk fra kroppen.

Læs også: 5 tips til at sænke sygefravær med god ergonomi

”Når folk bruger en standardmus, ser man ofte, at de arbejder med musen langt væk fra kroppen. Det øger risikoen for smerter, og i dag er det veldokumenteret, at man kan mindske denne risiko ved at arbejde med spidsen af albuen tæt på ribbenene,” fortæller Stuart Nottingham, fysioterapeut.

Det kan altså belaste store dele af kroppen, hvis du bruger en forkert mus, og giver smerter og muskelspændinger, der kan give mere sygefravær. Samtidig forhindrer det dig også i at blive den bedste udgave af dig selv, og performe det, du gerne vil på dit arbejde.