Hvordan arbejder du effektivt fra dit hjemmekontor?

Man working at home

published

Omgivet af alle sine ting og uden sine kolleger, er der rigeligt med chancer for at blive distraheret og miste sit effektive arbejdsflow. Hvad kan du egentlig gøre ved det?


Hvordan arbejder du effektivt fra dit hjemmekontor?


Der kan være stor forskel på, hvordan mennesker arbejder mest effektivt, så her følger syv grundlæggende principper, som kan hjælpe de fleste med at få det optimale udbytte af en arbejdsdag på hjemmekontoret. Uanset hvordan du i øvrigt trives bedst med at arbejde.

Læs også: Alt du skal vide om dit hjemmekontor –  fra ergonomi til lovgivning

Når du arbejder hjemmefra, sparer du transporten til og fra arbejde. Til gengæld sker der nogle gange det, at du kommer til at begynde din arbejdsdag noget senere, end du ellers ville gøre. Så er det to skridt frem og to tilbage på tidskontoen. Sørg for at komme i gang med dit arbejde i god tid, så du kan nyde den frihed, du har vundet på ikke skulle køre, cykle eller tage offentlig transport til og fra arbejde. Og indret et godt arbejdsmiljø med en ordentlig stol, arbejdsbord, udluftning, rigeligt med lys osv. Det føles måske behageligt at arbejde fra sofaen, men det er kun et spørgsmål om tid, før din krop begynder at gøre indvendinger.

Møder, deadlines, frokostpause osv. Ved at have nogle faste, tidsbestemte aftaler i løbet af dagen, undgår du, at timerne flyder sammen, og du bruger for meget eller lidt tid på bestemte opgaver.

Noget af det, der går tabt ved hjemmearbejde, er de impulsive samtaler med kolleger, som både kan hjælpe med opgaveløsning og skabe en større tilknytning til arbejdspladsen. Det er svært at overføre det impulsive til hjemmekontoret, så prøv i stedet for at aftale nogle videomøder i løbet af dagen. De behøver hverken at tage lang tid eller have et planlagt formål, men bare så I har mulighed for at “chit-chatte”.

Den ultimative guide til dit hjemmekontor

Det er en god ide, hvis du og dine kolleger hver især fører en offentlig arbejdskalender, som alle kan følge med i. Møder, arbejdsopgaver osv. På den måde får I indblik i hinandens arbejdsdag, hvilket kan stimulere en samtale, som ellers risikerer at gå tabt med hjemmearbejde.

Stræk kroppen, og hvil hovedet. Der er ikke de samme naturlige pauser på et hjemmekontor som på arbejdspladsen. Derfor skal du planlægge dine pauser.

Støvsugning, indkøb, madlavning osv. Der er masser af ting, som er fristende lige at få ordnet, når du alligevel er hjemme. Vores råd er, at du skal koncentrere dig om arbejde, når du arbejder, og vente med de andre ting. Ellers løber tiden fra dig, og så kan en dag på hjemmekontoret blive en stressende affære, når du ud på eftermiddagen skal forsøge at kompensere for den tid, du brugte på at vaske tøj.

Skal du stoppe med at arbejde. Undgå at arbejdstid og fritid bliver sammenblandet i en stor pærevælling, hvor du altid har en fod i begge lejre.

Kilde: Teknologisk Institut