6 gode råd til en bedre arbejdsstation

6 quick fixes for a better workstation

published

Der er mange faktorer der spiller ind på vejen mod et sundt og godt arbejdsmiljø. Alt fra støj til et usundt indeklima kan være både fysisk og mentalt belastende for dit helbred og velbefindende. 

Dit nære arbejdsområde er et godt sted at starte, da det er konkrete og overskuelige ændringer, som du selv kan tage hånd om, uden større indblanding fra kollegaer og ledelse. Lad os derfor starte med at kigge på din arbejdsstation.

1. Stolen skal kunne justeres i højden og være tilpasset dig, så den giver god støtte til ryggen. Vi anbefaler du kan sidde med fødderne hvilende fladt i gulvet og samtidig have minimum 90° vinkel i fodled, knæled og hofteled.

2. Skærmen skal være let vinklet med overkanten cirka i din øjenhøjde. Den bedste afstand til skærmen, finder du ved at sætte dig godt tilrette i stolen og strække armen lige frem foran dig mod skærmen med hånden knyttet. Dette er din optimale afstand til skærmen.

3. Skrivebordet skal tilpasses dig, så du kan variere mellem siddende og stående arbejdsstilling. Dine arme skal kunne hvile i 90° på skrivebordet.

4. Belysningen må gerne være justerbar og skal placeres så den ikke blænder.

5. Keyboardet bør være lavt og smalt så du slipper for at anstrenge håndled og arme. Find et keyboard der tilbyder negativ vinkel, så du minimerer belastningen af fingre og håndryg mest muligt. Placeringen af keyboardet bør også ligge inden for det vi kalder ”det gode arbejdsområde”, altså det område du kan nå med albuerne inde ved kroppen.

6. Musen skal give mulighed for variation i dine bevægelser. Find en mus der er justerbar, så den kan tilpasses dig. Eller brug en centreret mus, så du både får støtte samt arbejder indenfor ”det gode arbejdsområde”.

ergonomic work zones

Det gode arbejdsområde finder du ved at placere albuerne inde ved din krop. Alt hvad du kan nå med hænderne herfra ligger i det gode arbejdsområde. Dine primære arbejdsredskaber bør alle ligge i dette område. Arbejdsredskaber du bruger mindre ofte kan du med fordel placere i det gule område på billedet, altså i en afstand hvor du kan nå det med strakt arm, men uden at du skal vride eller strække kroppen. Du bør ikke have arbejdsredskaber liggende i det røde område. Her kan du placere lys, planter o.lign. du ikke skal have i hænderne dagligt.

Når din arbejdsstation og nære arbejdsområde er indrettet, så du oplever det som behageligt at arbejde ved, kan du begynde at tænke i større baner og kigge på det brede arbejdsmiljø på dit kontor. Prøv også at få variation ind i dine rutiner i løbet af dagen, da dette tilmed fremmer velværet og overskuddet. For det er ikke kun en god arbejdsstation der spiller ind, når det handler om den ideelle arbejdsdag.

Læs også vores 5 lette trin mod en varieret arbejdsdag


Gode råd om musearm. Hvad er det? Og hvordan lindrer jeg det?