5 lette trin mod en varieret arbejdsdag

Woman with neck and shoulder pain at work

published

Oplever du ubehag eller måske endda smerter i løbet af dagen? Det kan meget vel være din statiske arbejdsstilling der er skurken. Læs med her og få fem enkle råd til hvordan du opnår variation i din arbejdsdag.

1. Walk-and-talk

Hvis dagens møde ikke kræver stillesiddende hjælpemidler, såsom slideshow eller post-it brainstorm, så aftal med din kollega at I går en tur - gerne udendørs - mens I holder mødet. Her får du variation i form af bevægelse fremfor stillesiddende arbejde, og forhåbentlig noget frisk luft til hjernen. Den fysiske variation og de nye omgivelser kan hjælpe jer til, at tænke ”ud-af-boksen” under mødet, samt skærpe koncentrationen til når i kommer tilbage til jeres næste stillesiddende opgave.

Tag også dine telefonsamtaler på gåben eller levér beskeden face-to-face i stedet for at sende en mail til din kollega. Sidder din kollega måske endda på en helt anden etage, er det en oplagt mulighed for, at få løsnet op i kroppen og måske endda pulsen op for en kort stund. Variationen for både krop og sind er med til at nulstille fokus, hvis du er ved at gå træt i en langtrukken arbejdsopgave.

Læs også Hk’s ”10 tips til at bevæge dig på arbejdet” her

2. Inviterer din arbejdsplads til bevægelse?

Konceptet nudging går ud på, at man designer sig til en ønsket adfærdsændring hos mennesker. I dette tilfælde kan du nudge dig selv til mere variation og bevægelse i hverdagen, ved at indrette din arbejdsplads på en bestemt måde. Idéer kunne være at stille printeren, skraldespanden eller kaffemaskinen i den modsatte ende af kontoret, så man skal bevæge sig lidt for at nå dertil. I kunne også sætte skilte op ved elevatoren, der opfordrer folk til at tage trapperne i stedet. Overtal din chef til at placere yogamåtter eller træningselastikker ude i køkkenet, og planlæg en intern konkurrence om hvem der kan opnå et bestemt mål først.

ergonomisk tjekliste til kontoret

3. Lav øvelser

Sæt alarmen på din telefon til at ringe hver tredje time. Når den ringer er det tid til at lave dine faste øvelser, der kan bestå af et varieret program, der tager fat i forskellige dele af kroppens muskler og led. To minutter er nok til, at få den bevægelse og afspænding der skal til, for at undgå ubehag og smerter i kroppen. Det vigtigste er, at du får rørt dig lidt et par gange i løbet af dagen. Få inspiration til hvilke øvelser du kan lave her:

Video: Se Branchefællesskab for Arbejdsmiljøs (BFA) 4 udstræknings- og elastikøvelser 

4. Arbejdsstillingen

Har du mulighed for at vælge andet end en kontorstol at sidde på på kontoret, så udnyt det endelig. Ved f.eks. at sidde på en Pilates-bold eller en balancestol, får du helt naturligt aktiveret nogle muskler du ellers ikke bruger, når du sidder tilbagelænet på en kontorstol. Ved at aktivere muskler og led, forebygger og letter du eventuelle spændinger og smerter.

Har du ikke adgang til forskellige sidderedskaber på din arbejdsplads, kan du også sagtens nøjes med, at variere stillingen på din kontorstol. Udforsk stolens forskelige funktioner - den tillader højst sandsynligt, at du kan sidde i mange forskellige højder, vinkler og stillinger alt afhængig af indstilling.

Har du et hæve/sænke bord, så husk også at udnyt denne mulighed for variation i løbet af din dag. Kør f.eks. bordet op inden du går til frokost eller inden du går hjem for dagen, sådan så du automatisk bliver nudget til, at stå op og arbejde når du vender tilbage til arbejdsstationen igen.

5. Lad arbejdsopgaverne diktere variationen

Skal du læse en lang tekst, så print den ud og tag den med ud i sofaen. Skal du brainstorme en ny idé, så tag blyanten og notesblokken med dig ud i køkkenet og sæt dig ved barstolene. Har du mange (telefon)møder på en dag, så overvej hvor mange af dem du kan gøre en gåtur ud af. Du kan også lave en regel om, at hver gang du skal udføre en specifik opgave – f.eks. at læse mails - skal du stille dig op. Vha. disse metoder varierer du dine stillinger og omgivelser, hvilket giver både fysisk og mentalt overskud.

Læs også BFA’s artikel om bevægelse i hverdagen her

Der er altså rigtig mange måder du kan få variation og bevægelse ind i din ellers stillesiddende arbejdsdag på. Vær’ kreativ og indstil dig på, at du gerne vil opnå en smertefri hverdag.

Held og lykke med variationen derude!