RSI: Tennisalbue (Epicondylitis lateralis humeri)

tennis elbow

published

Det viser sig, at det at udvikle tennisalbue ikke kun er for verdens Serena Williamser. Du behøver ikke være tennis-, squash eller badmintonentusiast for at føle albuesmerter, der kan gøre det nærmest umuligt at klare hverdagsaktiviteter.

Alt du har brug for er et job, der kræver konstante, gentagne bevægelser, der vil overanstrenge senerne i underarmen. Desværre for dem, der arbejder på kontor, gælder dette mere eller mindre alle.

Hvad er tennisalbue?

Tennisalbue er medicinsk kendt som Epicondylitis lateralis humeri og klassificeres som en belastningsskade. Belastningsskader forårsaget af gentagne bevægelser findes mest på arbejdspladser, hvor medarbejdere laver den samme opgave eller bevægelse i løbet af det meste af arbejdsdagen.

Årsagen til tennisalbue er gentagne sammentrækninger af underarmens muskler, som du bruger til at rette og hæve din hånd og håndled. De gentagne bevægelser og stress mod vævet kan resultere i en række små rifter i senerne, der fastgør underarmens muskler til den benede fremtrædende del på ydersiden af din albue.

Jer, der arbejder på kontoret, tag et kig på jeres mus. Er den ovre til højre eller venstre for jeres tastatur? Jeg vil vove et gæt på, at det er den. Prøv at tage jeres hånd og tag fat i musen, flyt den lidt rundt og tag den så tilbage ved siden af tastaturet. Let, ikke?

Desværre er det de gentagne bevægelser, der kan få dig til at udvikle tennisalbue. Men heldigvis udvikler symptomer på tennisalbue sig langsomt i løbet af uger eller måneder, og hvis de opdages tidligt, kan de let mildnes.

Hvad er symptomerne på tennisalbue?

Symptomer på tennisalbue er lette at identificere og lette at komme til livs, hvis du tager hånd om dem. Du kan kende den ved: 

 • Smerter eller brændende fornemmelser på den ydre del af din albue.
 • Svag gribestyrke.
 • Smerter, der løber fra albuen til underarmen.
 • Manglende evne til at udføre aktiviteter såsom at dreje et dørhåndtag, holde en kaffekop osv.
 • Albuesmerter, der nogle gange varer natten over.

Alt dette lyder som en temmelig dårlig oplevelse, især hvis det kommer til det punkt, hvor det bliver næsten umuligt at udføre hverdagens opgaver. Så lad os se på de almindelige årsager til tennisalbue, så vi kan sikre, at du ved, hvordan du undgår det.

Hvad forårsager tennisalbue?

Der er et par aktiviteter, der lader til at forårsage tennisalbue i højere grad. Nogle er arbejdsrelaterede, nogle er rekreative; den ene ting, de har tilfælles, er, at underarmen altid bliver overarbejdet.

 • Madlavning og brug af knive til forberedelse af mad
 • Maleri
 • Tennis og andre ketsjerbaserede sportsgrene (selvfølgelig)
 • Gentagende brug af håndværktøj (sakse, skruetrækkere osv.)
 • Intensiv brug af computermus i længere perioder


download ergonomisk tjekliste

Hvad skal du gøre, hvis du har symptomer?

 • Hvile: Sørg for at prøve at reducere antallet af opgaver eller aktiviteter, der forårsager smerterne til at begynde med. Dette er meget lettere ved fritidsaktiviteter, mens det nogle gange er umuligt på arbejdspladsen.
 • Medicin: Paracetamol eller antiinflammatoriske lægemidler (såsom ibuprofen) kan tages for at hjælpe med at reducere smerter og hævelse.
 • Fysioterapi: Specifikke øvelser er nyttige til at styrke underarmens muskler. Din terapeut kan også udføre ultralyd, ismassage eller muskelstimulerende teknikker for at forbedre muskelheling.
 • Udstyr: For folk, der oplever tennisalbue på kontoret, kan noget så simpelt som at udskifte musen gøre hele forskellen. Det kan hjælpe dig til at gå fra at føle, at du har spillet på Wimbledon gennem det sidste årti og til at føle dig behageligt tilpas på din arbejdsstation.

Contour RollerMouse

Hver RollerMouse-model er placeret foran tastaturet og giver albuerne mulighed for at blive i siderne med armene lige frem, de er dermed designet til at give dig en "neutral" kropsholdning.

Contour RollerMouse fjerner behovet for at række ud efter en traditionel computermus, så du kan undgå de situationer, der kan forårsage eller forværre smerter fra tennisalbue.

Klik her for at læse mere om RollerMouse