Snurren i fingrene og håndsmerter? Du kan lide af karpaltunnelsyndrom

professional office worker stretching arms and hands

published

Karpaltunnelsyndrom, Ulnarisskade, Seneskedebetændelse og musearm. Lidelserne har mange navne og fælles for dem alle er smerter og ubehag, der for kontorarbejdere kan gøre det svært og smertefuldt at passe sit arbejde.

Har du først én gang oplevet smerter og ubehag i hænder, arme, skuldre eller ryg, der kan gøre det svært for dig at passe dit arbejde, vil du gøre meget for at undgå, at det sker igen. Og der er heldigvis også meget du kan gøre.

Læs mere om karpaltunnelsyndrom, musearm og hvad du kan gøre i denne guide.

Gode råd om musearm. Hvad er det? Og hvordan lindrer jeg det?

Behandling

Har du fået konstateret en belastningsskade, tilbyder de fleste kiropraktorer, fysioterapeuter og læger behandlinger, der kan reducere smerterne og i visse tilfælde behandle lidelsen. Men nogle gange er behandlingerne langvarige og omfattende, og i den periode kan det ind i mellem være smertefuldt at passe sit arbejde. Det kan i sådanne tilfælde være en god idé at se på de arbejdsredskaber, du har til rådighed. Det kan være du skal have hjælp til at indstille din arbejdsstation og vælge nogle produkter, der kan være med til at aflaste de områder, der er overbelastede.

Læs også om god ergonomi på kontoret her.

Træning

Specielle øvelser kan også være en god vej til afspænding og optræning af muskler. Afhængigt af hvilke muskler, der er overbelastede vil øvelserne variere. De fleste fysioterapeuter vil have en række øvelser, du kan have god nytte af.

Se flere øvelser på vores Youtube kanal i BeActive playlisten.

Forebyggelse

Hvis du ønsker at forebygge smerter og ubehag forbundet med kontorarbejdet, så vil vi anbefale, at du ser nærmere på dine redskaber herunder indretningen af dit arbejdsområde og din arbejdsstation.

Læs også blogposten ”Hvordan hænger arbejdsmiljø, arbejdsområde og arbejdsstation sammen - og hvorfor er alle dele vigtigt i arbejdet med et bedre arbejdsmiljø”

På hjemmekontoret kan det give nogle udfordringer at indrette sig ergonomisk korrekt, men der er nogle gode rettesnore for, hvad du kan gøre.

  • Vær opmærksom på, hvor længe du opholder dig i samme stilling
  • Skift stilling i løbet af dagen (sæt dig på en anden stol, ved et andet bord, brug en anden mus)
  • Hold pauser væk fra computeren. Tag evt. telefonsamtalen gående eller siddende i sofaen.


Arbejdsredskaberne

Mus og tastatur har vist sig at være en af de væsentligste årsager til smerter og overbelastningsskader for kontorarbejdere. Så selvom du måske endnu ikke har oplevet gener som følge af ensidigt gentaget arbejde, er en ergonomisk mus med til at forebygge belastningsskader og andre spændinger, der med tiden kan medføre problemer.

RollerMouse er en centreret mus, der er udviklet i samarbejde med ergonomieksperter for at give dig mulighed for at arbejde på præcis den måde, din krop har bedst af. Med RollerMouse placeret centralt foran tastaturet anbringes du automatisk i en ergonomisk arbejdsstilling. Dermed forebygger du de overstrækninger og vrid, som du kender fra den traditionelle computermus. Når du bruger RollerMouse, får du en løsning, der gør det muligt at bruge begge hænder i en neutral og afslappet stilling tæt på kroppen. Du slipper helt for det unaturlige greb om musen og kan i stedet dele belastningen ligeligt mellem dine hænder.

Læs mere om vores udvalg af centrerede mus hér.

Selv hvis du bruger en traditionel enhåndsmus, er der noget du kan gøre for at minimere risikoen for overbelastningsskader. For at undgå belastninger og ubehag er det vigtigt, at din computermus passer perfekt til din hånd og giver optimal støtte og komfort. Du skal have et afslappet greb, hvor du ikke bøjer fingrene for meget, da det kan overbelaste hånd og håndled, hvilket kan medføre museskader. Lige præcis ved enhåndsmus, hvor du bruger samme hånd til alt musearbejdet, er det vigtigt at musen passer godt og tilbyder dig mulighed for variation.

Læs mere om vores enhåndsmus hér.