Er du en af dem, der lider af smerter og ømhed i arm og skulder?

sore neck and shoulder at work

published

Read time

5 minutes

Over halvdelen af de erhvervsaktive danskere har oplevet musesmerter som følge af deres arbejde foran computeren. Desværre har det også vist sig, at travlhed og stress kan være med til at forværre musesmerterne, som typisk viser sig ved smerter eller ubehag i nakke, skuldre, arme og hænder. Og det er ikke kun i Danmark, man oplever problemet med musesmerter. Med den internationale mærkedag for Repetitive Strain Injury (RSI), sættes der fokus på problemet med musearm rundt om i verdenen. Dagen markeres for 20. gang den 29. februar 2020.

Symptomerne på musearm kan variere fra milde til svære og inkluderer ofte en eller flere af disse følelser: smerter, ømhed, stivhed, dunken, prikken, følelsesløshed, svaghed og krampe.

Download vores store guide til musearm, inkl. fire øvelser

Hvordan forebygger du musearm og belastningsskader

Læger anbefaler, at du maksimalt sidder fire timer om dagen foran computerskærmen. Langt de fleste overskrider dog denne grænse, og det er derfor vigtigt at fokusere på forebyggelse af belastningsskader. Her er variation en vigtig faktor, ligesom ergonomisk korrekt arbejdsudstyr også spiller en stor rolle, hvis vi skal bekæmpe musearm og belastningsskader.

Variation er et af de bedste råd mod musearm

Tænk over din arbejdsstilling og variér den ofte. Det er bedre at variere mellem 10 dårlige arbejdsstillinger end at sidde i én og samme gode stilling hele dagen. Har du hæve-sænke bord, så husk at bruge det. Op at stå i løbet af dagen og lige så med stolen. Skift stol engang imellem, hvis det er muligt.

Ingen bør sidde foran skærmen mere end 1-2 timer ad gangen. Hold små pauser fra computeren. Op og stå og ud og gå. Lav strækøvelser et par gange om dagen. Læn dig tilbage i stolen og fjern hænderne fra tastaturet et minut eller to. Der er mange muligheder for variation. Det eneste det kræver er, at du afsætter et par minutter og kommer væk fra kontorstolen og skrivebordet.

Ergonomisk arbejdsudstyr, der forebygger belastningsskader

Vil du undgå belastningsskader, er det vigtigt, at du indretter din arbejdsplads på en måde, der passer dig godt. De fleste har allerede fornuftige arbejdsredskaber såsom et hæve-sænke bord og en god stol, der kan indstilles. Men det er lige så vigtigt at anskaffe sig ergonomisk korrekt computerudstyr som en centreret mus, der sikrer mere variation og belaster kroppen mindre end en traditionel mus.

Med forprogrammerede knapper og en rullestang eliminerer RollerMouse de gentagne bevægelser, der kan give smerter i nakke, skuldre, albuer og håndled. Samtidig får du en løsning, der gør det muligt at bruge begge hænder i en neutral og afslappet stilling tæt på kroppen. Derved kan du dele belastningen ligeligt mellem dine hænder.

Hos Contour Design kan du gratis og helt uden bindinger prøve en af vores ergonomiske mus i 14 dage. Vælg mellem vores centrerede modeller: RollerMouse Red, Free3 eller Pro3

Læs mere om RollerMouse og prøv gratis her