Vær generøs med bevægelse - dit hjerte vil elske dig

man with surfboard sprinting on the sand

published

Vi bliver bombarderet med råd og regler for, hvor meget vi skal bevæge os, hvis vi skal have et langt og godt liv. Men selv om det kan virke overvældende i en grad, hvor du måske ligefrem bliver lidt handlingslammet, så vil dit hjerte elske dig, hvis du alligevel gør noget for ikke at være inaktiv. Effektivitet er godt i mange sammenhænge, men når det kommer til kærlighed og bevægelse i dagligdagen, så skal du være generøs.

Vi ved, at det er vigtigt, at vi holder os i gang. Rådene og reglerne er mange, 30 minutters aktivitet i moderat tempo hver dag, 10.000 skridt om dagen, tag trapperne og ikke elevatoren, osv. Vi ved det godt, men det er bare så svært at få gjort. Hvis man tager bilen hver dag på job, og ellers sidder stille foran skærmen hele dagen, så skal der en ekstra indsats til, for at nå de 10.000 skridt på en dag. Afhængigt at din skridtlængde så svarer det til 7-8 km hver dag. Det er en lang tur med hunden, eller en god løbetur. Og det er bare ikke os alle, der har hund, eller kan presse en løbetur ind i programmet hver dag. Men hvad kan man så gøre? Og kan det overhovedet betale sig at prøve, når du det virker så uoverskueligt?

Alt du har brug for at vide om ergonomi

Dit hjerte vil elske dig

Vi ved, at inaktivitet er medvirkende årsag til hjertekar-sygdomme, men regelmæssig aktivitet vil ikke alene reducere risikoen for at udvikle type 2 diabetes, overvægt og forhøjet blodtryk, du vil samtidig opleve en stigning i energiniveau, koncentrationsevnen vil blive forbedret, du vil sove bedre og du vil kunne mindske stress og bekymring. Ikke alene dit hjerte men også resten af kroppen og sindet vil elske dig for at gøre bare lidt. Så i stedet for at fokusere på alt det, du ikke får gjort, så ros dig selv for de ting, du faktisk gør for dig selv og dit hjerte. Selv små ændringer i hverdagens rutiner for at øge aktivitetsniveauet, vil have en gavnlig effekt.

Læs også: "Let's be active - More active people for a healthier world" (Kilde: WHO) 

Jeg hader fitnesscentre! Jeg kan ikke lide at svede! Jeg kan simpelthen ikke finde tiden! Jeg har ikke råd!

Der kan være rigtig mange grunde til at man ikke lige kommer i gang. Det kan virke helt uoverskueligt, og derfor kommer man bare slet ikke igang. Men fysisk aktivitet behøver ikke at være lig med hård fysisk aktivitet. Og man må huske, at der er mange niveauer mellem inaktivitet og hård fysisk aktivitet. Det behøver ikke at være enten eller. Så glæd dig over det du gør for dig selv, og husk at de mange ting du gør i løbet af dagen alt sammen bidrager dig dagens aktivitetsniveau.

"Fysisk aktivitet er enhver kropslig bevægelse produceret ved skeletære muskelbevægelse, der forbruger energi." - World Health Organization (WHO)

Hvis du har svært ved at holde motivationen kan du måske have glæde af en aktivitetstracker, der kan hjælpe dig til at tælle alle dine mange aktiviteter sammen for dig. Nogle bliver motiveret af at sætte målet for dagen højt, så belønning bliver det større, når det lykkes, andre motiveres af at nå målet hver dag, og det daglige mål skal derfor sættes lidt lavere. Find ud af, hvad der motiverer dig mest, og sørg for at en aktivitetstracker gør netop det for dig, og ikke i stedet bliver en konstant påmindelse om, at du ikke bevæger dig nok.

Mange små aktiviteter er bedre end få længerevarende aktiviteter

Selv om du måske sidder på et kontor hele dagen, og kører til og fra det i din bil, så kan små ting, som at du rejser dig ved dit bord et par gange om dagen, vælger toilettet længst væk, tager den lille kop til kaffen/vandet, så du må gå dobbelt så mange gange til køkkenet eller vandmaskinen, gøre en stor forskel.

Det gælder om at "snyde" aktivitet ind i hverdagen, så du ikke skal bruge mental energi på at planlægge aktiviteterne, men de bare naturligt bliver en del af hverdagen.

Og så skal man ikke tage fejl af, hvad en gåtur i naturen kan give dig ud over skridt på skridttælleren.

April er "Move More" måned, og American Heart Association har samlet en række ressourcer, der kan hjælpe dig, hvis du mangler inspiration. F.eks. har de lavet en daglig Challenge.