10 ting på kontoret, som absolut ikke ser sådan ud længere

10 things that changed dramatically over the years

published

Read time

5 minutes

Der er sket meget i udviklingen af kontoret og kontorudstyret gennem tiden og heldigvis til det bedre. For vores hverdag er blevet lettere, og vi har opnået ergonomiske og teknologiske fordele, som har betydning for måden, vi arbejder på og for vores helbred.  

Vi har listet 10 ting, som heldigvis har fået en opgradering.


1. Skrivemaskinen 

Inden vi alle sammen havde hver vores computer på kontoret, skrev man på skrivemaskiner.

Et sjovt lille fact er, at den første skrivemaskine faktisk blev opfundet af en dansker. Den danske præst Rasmus Malling-Hansen opfandt sin skrivekugle i 1865 – et halvkugleformet apparat, hvor bogstaverne var placeret, så skrivehastigheden blev så hurtig som mulig, men de hyppigst brugte bogstaver placeret så de kunne betjenes af de hurtigste fingre, og med vokaler til venstre og konsonanter til højre.  

Efter skrivekuglen kom skrivemaskinen med det flade tastatur, slettebånd og kuglehovede, som flere nok kender.  

Selvom de gamle skrivemaskiner gjorde, hvad de skulle, skal vi vist være glade for, hvor vi er i dag. For de gamle larmede! Der er ikke noget at sige til, hvis kontorarbejdere havde ondt i hovedet, når de fik fri.  


2. Computeren 

Skrivemaskinen blev sendt på pension, da computeren gjorde sit indtog på kontoret i midten af 80’erne. 

Hele herligheden med skærm og harddisk fyldte det meste af bordet. Skærmen var dyb med sort eller blå baggrund, og grafikken var stort set ikke eksisterende. Det var ikke lige en, man tog med hjem under armen efter fyraften. 


3. Computermusen 

Med til computeren hørte computermusen. Den var i begyndelsen af 70'erne firkantet med tre knapper i toppen. Siden har udviklingen været enorm. I dag kan man få computermus i mange forskellige former og indstillinger til alle behov. Den ergonomiske computermus forebygger smerter og skader, særligt for dem, som sidder længere tid ved computeren. 

Læs også: Kom af med smerter med en vertikal mus


4. Skrivebordet 

Også vores borde har fået noget af en opgradering. De har automatisk hæve/sænke-funktion, så vi i løbet af dagen kan skifte stilling og selv bestemme, om vi vil stå eller sidde. Slut med øm lænd, når man går hjem fra kontoret.


5. Stolen 

Som bordet er stolen blevet mere og mere ergonomisk udformet. De fleste kontorstole, der findes på markedet i dag, har uendeligt mange indstillinger, så man kan ændre stilling efter behov. I 60'erne sad man for eksempel på bløde stole, der ikke støttede lænden, som man med stor sandsynlighed fik ondt i efter en arbjedsdag.


6. Regnemaskinen

Regnemaskiner var virkelig en ting tidligere -  alle kontoransatte var udstyret med en regnemaskine for at kunne udføre dagens arbejde. Som så mange andre arbejdsredskaber er denne nu integreret i vores smart phones.  


7. Telefonen

Måske vil nogle læsere kunne huske den store klods af en telefon med trykknapper, og andre vil kunne huske telefonen med drejeskiven. Drejeskivetelefonen kunne virkelig give ondt i fingeren, når man skulle dreje forfra, fordi man huskede nummeret forkert. Det er helt utænkeligt at forestille sig, at man ikke skulle kunne tage telefonen med sig. 

Læs også: Du har jo også skiftet din 80’er-telefon ud, ikke? 


8. Kaffen

Selv noget så klassisk som kaffe er blevet moderniseret. Vi er gået fra den gamle filterkaffe til en fuldautomatisk kaffemaskine, der kan lave alt fra Cortado til Caffe latte. Nu er det, for de fleste af os, slut med ”tjærekaffe”. 


9. Kontoret

Gennem årtier er der virkelig sket en forandring i forhold til, hvordan kontorer er opbygget, hvor man fokuserer på arkitekttegnede designs med lys, store arbejdsområder og faciliteter som træningsrum og tagteresse. 

Men også selve måden vi arbejder på, i store fælles kontorarealer ofte med frie kontorpladser , har ændret sig gennem tiden. Der er virkelig sket en udvikling, når man sammenligner med for eksempel 90'ernes kontorlandskab med tykke væg-til-væg gulvtæpper, hvor medarbejderne sad tæt og med borde fyldte med computere, regnemaskiner, telefoner og faxmaskiner. 


10. Mødelokalet

Vi er gået fra at have fokus på fysiske møder i dertil indrettede mødelokaler til stort set at afholde de fleste af vores møder online. Nu er det ”næsten” slut med at komme for sent pga. lange køer på motorvejen.   

Vi håber, at du ligesom os har fået et smil på læben – og måske endda har draget et lettelsens suk og takket de højere magter for, at du lever i 2020’erne - på denne tur ned ad mindernes alle.