Ulnarisskade / Cubital Tunnelsyndrom

Ulnarisskade eller Cubital Tunnelsyndrom er en lidelse, der opstår, når ulnarisnerven kommer i klemme på bagsiden af albuen eller i håndleddet. Tryk mod nerven kan også skyldes en arbejdsstilling med stadigt tryk mod nerven ved albuen, arvæv efter tidligere skade og leddegigt. Ulnarisnerven kommer ofte ud for tryk, hvis man hviler albuerne meget mod hårdt underlag.

ULNARISSKADE

Hvad er ulnarisskade?

Ulnarisnerven kan blive skadet i hele sit forløb fra skulderen og ned i hånden, skaden sker dog oftest i albuen eller håndleddet. Alle nerver kan strækkes lidt uden at det giver skade, men de kan ikke tåle tryk eller stød. Ulnarisnerven passerer albuen i en tunnel, hvor den ligger udsat for stød og slag. Du har muligvis oplevet et ”albuestød” med udstrålende smerter eller sovende fornemmelse i lillefingeren efter at have stødt albuen ind i noget. Ulnarisskade viser sig ved en sovende fornemmelse i halvdelen af ringfingeren, lillefingeren og smerter i underarm og albue.
Ulnarisskade

Hvorfor opstår ulnarisskade?

Ulnarisskade skyldes tryk på ulnarisnerven ved enten albue eller håndled. Tilstanden opstår ofte i forbindelse med overbelastning ved ensidige håndbevægelser under arbejde, eller ved kraftfulde og/eller akavede arbejdsbevægelser gennem mange år. Især tennisspillere, og tømrer og snedkere, der anvender sømpistol kan udvikle tilstanden som følge af tryk fra sømpistolen mod nerven i hånden. Men også personer, der arbejder meget med tastatur og mus er udsatte. Diagnosen ulnarisskade stilles oftest ved de typiske symptomer og ved en test af nervesystemet.

Ulnarisskade

Hvordan behandler man ulnarisskade?

En behandling af ulnarisskade vil typisk være at aflaste hånden samt minimere den aktivitet/bevægelse, der forårsagede tilstanden. Skyldes det brug af mus, bør du se på, om du kan ændre din brug af computermusen eller helt skifte mus til fx RollerMouse. Det kan også være at du skal se nærmere på dit tastatur. Tastaturets hældning kan have afgørende betydning for belastningen af håndled og fingre. I sjældne tilfælde kan løsningen dog være en operation. Der kan også være behov for at lave strækøvelser for området. Strækøvelser kan være med til at lindre smerter og ubehag.

Centreret mus - RollerMouse Red max
Ulnarisskade

Kan man helt undgå ulnarisskade?

Man kan minimere risikoen for at udvikle ulnarisskade, ved at kende risikofaktorerne. Arbejder du mange timer foran en computer, er det derfor en god idé at forholde dig til, hvordan du udfører arbejdet foran computeren med mindst mulige belastninger og tryk.

Se vores gode råd til en bedre arbejdsstilling her

Bemærk: Hvis du udvikler symptomer på musearm, der kan være relateret til dit job, skal du tale med din arbejdsgiver eller arbejdsmiljørepræsentant. Arbejder du meget med en computer, kan du undersøge, om der er mulighed for at ændre dine arbejdsopgaver eller om du kan skifte din almindelige computermus ud med en ergonomisk mus, der kan være med til at lindre dine smerter. Fortsætter dine symptomer råder vi dig til at kontakte din læge.

Prøv gratis i 14 dage

Prøv en RollerMouse, der forebygger og reducerer smerte og ubehag i nakke, skuldre, arme og hænder.
Vælg mellem RollerMouse modellerne: Red, Free3 og Pro3.

Reducer smerter og forebyg spændinger med en ergonomisk mus.