Seneskedebetændelse / De Quervains syndom

Seneskedebetændelse i håndleddet er den mest almindelige form for seneskedebetændelse, og ses typisk som følge af overbelastning af senerne f.eks. i forbindelse med ensidigt arbejde. Smerterne viser sig, når man bevæger tommelfingeren.

De Quervains

Hvad er Seneskedebetændelse?

Navnet De Quervains kommer sig af, at tilstanden første gang blev beskrevet i 1895 af den schweiziske læge Fritz de Quarvain. Tilstanden, der er ufarlig, men kan være yderst generende, omtales i daglig tale som seneskedebetændelse. Seneskedebetændelse udvikler sig typisk i løbet af nogle uger. Man oplever tiltagende smerter i håndledsområdet på tommelfingersiden. Smerterne mærkes mest, når tommelfingeren bruges, og man kan opleve, at det er vanskeligt at bruge hånden til at gribe og klemme med.
De Quervains

Hvorfor opstår seneskedebetændelse?

Seneskedebetændelse skyldes, at to af senerne til tommelfingeren kommer i klemme i håndledsregionen. Senerne hæver og det udløser smerter, når man bevæger tommelfingeren. Oftest skyldes seneskedebetændelse en overbelastning forårsaget af ensidigt gentagne bevægelser, men det kan også skyldes tryk fra f.eks. gipsbandage.
De Quervains

Hvordan behandler man seneskedebetændelse?

I de fleste tilfælde vil seneskedebetændelsen aftage, når overbelastningen af senen aftager. Behandlingsmulighederne vil oftest være aflastning, betændelsesdæmpende medicin og fysioterapi. Ro og aflastning af tommelfinger og håndled i 2-3 uger er – kombineret med støttebind – det vigtigste behandlingstiltag. Da seneskedebetændelse opstår som følge af overbelastning, bør man forsøge at undgå den aktivitet/bevægelse, der forårsagede smerterne i første omgang. Skyldes det brug af computermus, bør man derfor se på, om man kan ændre sin brug af mus, eller om den skal udskiftes med en mere ergonomisk mus. Der kan også være behov for at lave strækøvelser for området, der kan være med til at lindre smerter og ubehag.
De Quervains

Kan man helt undgå seneskedebetændelse?

Man kan minimere risikoen for at udvikle seneskedebetændelse, ved at kende risikofaktorerne. Er du kontorarbejder, og arbejder du mange timer foran computeren, er det derfor en god idé at forholde dig til, hvordan du sidder foran computeren – inden du får smerter og ubehag.

Se her, hvordan du opnår en bedre arbejdsstilling

Bemærk: Hvis du udvikler symptomer på musearm, der kan være relateret til dit job, skal du tale med din arbejdsgiver eller arbejdsmiljørepræsentant. Arbejder du meget med en computer, kan du undersøge, om der er mulighed for at ændre dine arbejdsopgaver eller om du kan skifte din almindelige computermus ud med en ergonomisk mus, der kan være med til at lindre dine smerter. Fortsætter dine symptomer råder vi dig til at kontakte din læge.

Prøv gratis i 14 dage

Prøv en RollerMouse, der forebygger og reducerer smerte og ubehag i nakke, skuldre, arme og hænder.
Vælg mellem RollerMouse modellerne: Red, Free3 og Pro3.

Reducer smerter og forebyg spændinger med en ergonomisk mus.