Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom er en lidelse, der opstår, hvis der bliver for lidt plads til den store nerve på håndfladesiden af håndroden – medianus-nerven. Resultatet kan være en sovende eller prikkende fornemmelse, nedsat følelse i pege- eller langfinger, eller nedsat kraft og svind af musklerne i tommelfingeren.

Karpaltunnel

Hvad er Karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom er en tilstand, hvor følenerven til fingrene bliver irriteret, hvilket giver snurren i fingrene og smerter ud i hånden – især om natten. En tilstand til stor gene og irritation, når den først er indtruffet. Derfor er det en god idé at forsøge at undgå at nå dertil. Er du i den situation, at du har fået konstateret karpaltunnelsyndrom, er der heldigvis noget, du kan gøre for at forsøge at ændre på situationen.
Karpaltunnel

Hvorfor opstår karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom skyldes for lidt plads i karpaltunnelen, hvorved medianus-nerven kommer i klemme og der kan opstå symptomer i hånden og nogle af fingrene. Karpaltunnelsyndrom er generelt set en tilstand der opstår i forbindelse med overbelastning ved ensidige gentagne bevægelser under arbejde. Især frisører, maskinoperatører, slagteri – og industriarbejdere, skribenter og personer, der arbejder meget med tastatur og mus er udsatte. Det kan dog også skyldes andre sygdomme eller skader. Diagnosen stilles oftest ved de typiske symptomer og ved en undersøgelse af hånd og arm.
karpaltunnel

Hvordan behandler man karpaltunnelsyndrom?

En behandling af karpaltunnelsyndrom vil ofte være at aflaste hånden – f.eks. med en håndledsskinne. Men det kan også være en idé at forsøge at undgå den aktivitet/bevægelse, der forårsagede tilstanden. Skyldes det brug af mus, bør du se på, om du kan ændre din brug af computermusen eller skifte til en ergonomisk mus, fx RollerMouse. Det kan også være, at du skal se nærmere på dit tastatur. Tastaturets hældning kan have afgørende betydning for belastningen af håndled og fingre. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt med en operation. Der kan også være behov for at lave forskellige strækøvelser for området, der kan være med til at lindre smerter og ubehag.

karpaltunnel

Kan man helt undgå karpaltunnelsyndrom?

Man kan minimere risikoen for at udvikle karpaltunnelsyndrom, ved at kende risikofaktorerne. Er du kontorarbejder, og sidder mange timer foran computeren, er det derfor en god idé at undersøge, hvordan du opnår den bedste arbejdsstilling, når du arbejder med tastatur og mus, inden du begynder at mærke smerter eller ubehag.

Bemærk: Hvis du udvikler symptomer på musearm, der kan være relateret til dit job, skal du tale med din arbejdsgiver eller arbejdsmiljørepræsentant. Arbejder du meget med en computer, kan du undersøge, om der er mulighed for at ændre dine arbejdsopgaver eller om du kan skifte din almindelige computermus ud med en ergonomisk mus, der kan være med til at lindre dine smerter. Fortsætter dine symptomer råder vi dig til at kontakte din læge.

Prøv gratis i 14 dage

Prøv en RollerMouse, der forebygger og reducerer smerte og ubehag i nakke, skuldre, arme og hænder.
Vælg mellem RollerMouse modellerne: Red, Free3 og Pro3.

Reducer smerter og forebyg spændinger med en ergonomisk mus.