Hvad koster sygefravær?

I 2017 var den gennemsnitlige fraværsprocent i Stat, Kommuner, Regioner, Virksomheder og Organisationer ifølge Danmarks Statistik på hele 3,88% med en gennemsnitlig fravær på 8,86 dage per sygemelding.

sygefravær

Sygefravær koster Nordiske virksomheder og offentlige instanser millioner af kroner i nedsat effektivitet og øget OPEX

sygefravær

Omkostninger forbundet med sygefravær

Når man beregner omkostningen forbundet med sygefravær, bør man se på den samlede udgift for virksomheden. Der vil typisk være en periode op til sygemeldingen, hvor produktiviteten er dalende, ligesom der i en periode efter sygemeldingens ophør vil være en indkøringsperiode af varierende varighed med nedsat produktivitet. Under selve sygemeldingen skal man også tage højde for eventuelle udgifter til vikarhjælp, bureau-assistance, overarbejdsbetaling til andre medarbejdere, o.lign. I 2010 var de samfundsmæssige omkostninger forbundet med muskel- og skeletlidelser, der er de overbelastningslidelser, der er hyppigst forekommende blandt kontormedarbejdere, i alt 17,2 mia kr. Heraf udgjorde behandlingen 8 mia kr. årligt mens kortsigtet og langsigtet produktionstab udgjorde hhv. 1,2 og 8 mia kr.
sygefravær

Hvordan kan man beregne prisen for sygefravær?

Det vil variere fra virksomhed til virksomhed og fra medarbejder til medarbejder, men man kan som tommelfingerregel se på gennemsnitlig lønudgift i afdelingen eller virksomheden og antallet af medarbejdere. Baseret på virksomhedens gennemsnitlige sygefraværsprocent, eller hvis man ikke kender den, branchens gennemsnit eller landsgennemsnittet, beregne en forventelig sygefraværsomkostning i sin afdeling eller virksomhed. Det vil for de fleste virksomheder være et skræmmende tal, og kan få de fleste virksomhedsledere til at ville se nærmere på, hvordan man ved forebyggende indsats kan minimere denne udgift.

Læs her, hvordan Jyske Bank forebygger ensidigt arbejde

sygefravær

Er den gennemsnitlige sygefraværsprocent ens for alle brancher?

Der er store forskelle på fraværsprocenter i Stat, Kommuner/Regioner og Virksomheder/Organisationer, hvor man oplever en markant større fraværsprocent i den offentlige sektor i forhold til det private erhvervsliv. Også inden for brancher vil man se stor forskel på sygefraværsprocent. Det er derfor en god idé at identificere den korrekte benchmark for sin branche, når man skal vurdere sit niveau af sygefravær i forhold til andre virksomheder.
sygefravær

Hvordan bringer man prisen for sygefravær ned?

Ønsker man at bringe sygefraværsdagene ned i sin virksomhed, er der heldigvis flere ting man kan gøre, og med arbejdspladsvurderingen får man en række værktøjer og processer, der kan hjælpe til at strukturere arbejdet med virksomhedens sygefravær. En væsentlig parameter man bør se på, er den forebyggende indsats, da der ofte er flere mulige tiltag her. I tilfælde hvor sygefravær opstår i forbindelse med musearms-lidelser, kan ergonomiske produkter som computermus og tastatur, være en stor hjælp.

Se vores sortiment af ergonomiske produkter her

Prøv gratis i 14 dage

Prøv en ergonomisk mus, der forebygger og reducerer smerte og ubehag i nakke, skuldre, arme og hænder.
Vælg mellem RollerMouse og Unimouse.

Reducer smerter og forebyg spændinger med en ergonomisk mus.