5 tips til at sænke sygefravær med god ergonomi

man working on a laptop computer

published

God ergonomi forebygger sygdom og skader hos medarbejderne. Omvendt er dårlig ergonomi medvirkende til højt sygefravær og arbejdsbetinget sygdom. Derfor er der al mulig grund til at investere i ergonomiske løsninger til medarbejderne, for at sænke sygefravær.

Stillesiddende kontorarbejde medfører store muskelbelastninger på grund af de mange monotone bevægelser. Med stigende stillesiddende arbejde er muskelspændinger og ondt i nakken og ryggen blevet en folkesygdom, fordi god ergonomi ofte ikke er så højt oppe på dagsordenen, som den burde være.

Læs også: Sådan sænker en centreret mus dit sygefravær

Men med de rette ergonomiske arbejdsredskaber kan man sænke sygefravær, og medarbejderne kan få det bedre.


Tilpas din arbejdsstation

En god indretning af arbejdsstationen både forebygger og giver færre smerter. Først og fremmest skal der være plads nok omkring den, så dine kolleger kan komme forbi dit skrivebord uden at forstyrre dig - men også så du kan bevæge dig uden problemer, og eksempelvis kunne skubbe din stol til side, når du rejser dig.

gratis guide - ergonomisk tjekliste


Dernæst skal dine arbejdsredskaber være i orden. Mus, tastatur og skærm skal understøtte det arbejde du udfører, og din stol og bord skal passe til dig. Skærmen skal kunne vippes og være refleksfri - og have et godt grafikkort, så billedet er skarpt. Et trådløst tastatur giver mere frihed i arbejdsstillingerne, og en god mus skal være let og præcis at bruge, for at belaste mindst muligt.


Brug en centreret mus til at sænke sygefravær

Computermusen er en af de store syndere, når det kommer til belastningsskader. De fleste, der arbejder ved en computer, har på et eller andet tidspunkt oplevet musearm i større eller mindre grad. Og i værste fald går det ud over arbejdet, hvis smerterne bliver for store.

Læs også: Fordele ved en centreret mus

En centreret mus giver færre museskader, da den skåner nakke, skuldre, albuer og håndled, fordi du arbejder med små, lette bevægelser foran kroppen, frem for ved siden af kroppen som ved en traditionel mus. Samtidig får du også en bedre ergonomisk arbejdsstilling, da placeringen af musen foran tastaturet tilskynder dette.

prøv en ergonomisk mus gratis


Tag pauser og bevæg dig

Vi er ikke skabt til at sidde en hel dag foran en skærm. Derfor skal du sørge for at bevæge dig i løbet af dagen - også selvom du har travlt. Faktisk er det ekstra vigtigt, når du har travlt, for der er du mindre opmærksom på, at du netop skal holde pauser og bevæge dig.

De fleste af os glemmer at bruge vores hæve-sænkebord for at skifte arbejdsstilling. Så prøv at få nogle vaner omkring at arbejde skiftevis stående og siddende. Måske du kan skifte stilling hver gang du henter en kop kaffe - eller når du kommer tilbage fra frokosten.

For dine pauser er også vigtige. Det er vigtigt at forlade skærmen og gøre noget andet - også selvom det bare er at hente en kop kaffe.


Brug genvejstaster

Det lyder simpelt, og det er det også. Ved at bruge genvejstaster reducerer du muskelaktiviteten og dermed også belastningen, og skåner din krop. Vi tænker ikke over, at et museklik er en belastning, men når vi bruger en traditionel mus, bruger vi både muskler i underarmen, hånden og i nakken.

Der er genvejstaster i selve styresystemet, men også i de enkelte programmer. Derudover kan du selv indstille dine genvejstaster, så du nemmere kan huske dem.

Det er en god investering i din krop at bruge tid på at få lært genvejstasterne - også selvom det bare er nogle få, men mest brugte.


Bevægelse på skemaet

Mange af os kan nemt få tænkt mere bevægelse ind i vores arbejdsdag. Man kan tage trappen i stedet for elevatoren, gå en tur mens man taler i telefon, gå hen til din kollega i stedet for at sende en mail osv.

Men man kan også sætte bevægelse på skemaet ved at lave elastikøvelser et par minutter om dagen, der mindsker smerter og ømhed i nakke, skuldre og arme. På den måde kan alle være med og blive inspireret.